{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.638 visninger | Oprettet:

er watt afgørende ? {{forumTopicSubject}}

Sad igår og snakkede med en, og han har et sæt Baze HS3000 som han har købt for 300kr, 500watt power 250 watt sinius, nu mener han så hans gamle Nikko forstærker fra starten af 80erne er på mindst 200 watt, for han kan generer sine naboer, jeg siger så til ham at det ikk er wattene der gør det, jeg finder billeder af en lignende forstærker den sparker ud med 55watt i 8 ohm,

Mit spørgsmål, kan 55 watt sparke liv i et sæt skod Baze HS3000 jeg mener at det sagtens burde kunne lade sig gøre, jeg kan gøre det med 50 watt, uden problemer,


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  er watt afgørende ?
  • #1   3. aug 2009 Watt er ikke afgørene, det er korrekt.

    Men jo mere strøm din forstærker sender ud til dine højttalere, jo højere kan det spille samtidig med at det lyder rent.


  • #2   3. aug 2009 Strøm he he, kan man tjekke det med et voltmeter uden at skade forstærkeren,

  • #3   3. aug 2009 Hmm ja det burde man jo kunne. Det er mere med hvor mange ampere forstærkeren sender ud gennem lytterne. Min har en ampere effekt på +/- 75 ampere

  • #4   3. aug 2009 Sandt watt er ikke afgørende, watten har faktisk ikke noget at skulle sige, for en forstærker på 50 watt kan måske spille lige så højt som en forstræker på 200 watt, men en god strømforsygning så er man et godt stykke af vejen smiley

    Du kan godt sætte et voltmeter på HT udgangene uden at du skader eller ødelægger forstærkeren.


  • #5   3. aug 2009 man kan også godt udregne hvor mange ampere ens forstærker er på, og det gør man via omslov, formlene kan jeg finde når jeg kommer hjem for kan ikke lige huske den i hovedet.

  • #6   3. aug 2009
    du kan ikke bruge ohms lov, da modstanden i højttaleren ikke er konstant under drift, spolen under drift i magnetfeltet generer induktions spænding, som både kan give større og mindre modstand. du kan sætte et amperemeter ind som plus ledningen til højttalerne. altså fra + terminalen på forstærker til + på højttaleren. og så bruge højttalerledningen fra - til - på den måde kan du måle hvor mange amperer der løber ud til en give højttaler. men svingningerne er højest sansynlig for hurtige til at ampere meteret kan måle musik. men hvis du finder en tonegenerator og giver den en bass tone, så kan multimeteret måle veksel ampere. og så kan du gange volt med ampere og du har wattene, du kan også gøre det f.eks fra 20Hz op til 200Hz og så notere det ned pr. 10Hz og så beregne en graf. og så kan du også se hvor der er størst belastning på din forstærker med de givne højttalere, og hvor og hvor mange VA der der bliver leveret ud.

    multimeteret kan nok ikke måle ac ampere precist nok til høje toner ( musik ). der skal et occiliskop til. men den største belastning ligger også i bassen.


  • #7   3. aug 2009
    men 75 ampere kræver et voldsomt ampere meter. men 55W burde du snilt kunne måle med en 20A multimeter.


  • #8   3. aug 2009 Rasmus L.

    Jeg har gået på Teknisk skole og jo du KAN GODT bruge ormslov, da ,der findes flere måder at udregne den korrekte watt opgivelsge, strømforbrug osv osv...


  • #10   3. aug 2009 Dennis V rasmus L har ret sådan er det bare

  • #11   3. aug 2009 Beklager jeg holder godt nok ved min påstand. Du kan godt bruge ohms lov, da du allerede kender nogle af oplysningerne ved at kigge i manualen og så sætte det ind i en formel.

    KIG EVT. PÅ DENNE SIDE:

    (link fjernet)



  • #12   3. aug 2009
    Dennis V. jeg har bla. også gået på teknisk skole. smiley men jeg er også uddannet automekaniker.

    du kan ikke bruge ohms lov. og det forklarer jeg dig også hvorfor. da Ohm svinger op og ned, når højttaleren spiller. nok kan der stå 8ohms på manuellen, men det er langt fra tilfældet op gennem frekvenserne. den kan sagtens gå ned i 4 ohm, og op i 16ohm når den spiller op gennem frekvenserne. og når ohm er relativ, altså en flydende værdi så kan du ikke beregne på den. du er nød til at bruge effektloven og lave en beregning via ampere og volt, og så komme frem til watt. og når watt så er beregnet kan du så regne den aktuelle modstanden ud. og hvis du laver en måling på hver 10Hz så kan du lave en modstands graf. og så et overblik over hvor højttaleren har den laveste modstand, og hvor der er den støreste belastning. men målingen skal ikke laves på max volume, når du har en forstærker med en begrænsning på sig, så skal det være således at forstærkeren ikke presses i knæ, ellers vil din modstands beregning ikke passe, idet forstærkeren ikke ville kunne levere ampererne, og istedet vil sende DC ud, " forvrængning" så målingen til modsatnds beregning skal laves ved moderate lydtryk.

    du kan godt få en forstærker til at levere mere effekt hvis den får lov til at forvrænge, men du vil ikke kunne måle det med et multimeter for den kan ikke måle AC/DC ampere samtidig. , så effektmålingen skal gøres ved akurat så højt lydtryk så det ikke forvrænger, altså AC ellers er din måling ikke precis nok.

    men du kan sagtens stole på det der bliver skrevet. smiley


  • #13   3. aug 2009 Watt betyder alt for, hvor højt du kommer til at spille!

    Og når det er sagt, så glem det lige igen!
    99,8% af de watt angivelser man støder på, er direkte løgn, manipuleret, teoretiske under umulige forhold, eller simpelthen bare et tilfældigts stort tal der kastet på bordet...?

    http://www.micma18.dk/temp/2x600w.jpg

    Watt tallet, sammen med højtalerens følsomhed, siger noget om, hvor højt du kommer til at spille.
    Højtalerens følsomhed er somregel angivet som 1w/1m/1khz.
    Oversat til: Effekt afgivet i højtaler = 1watt. Målemikrofon placeret 1M. fra højtaleren. Og målt ved en frekvens på 1Khz.
    Følsomheden kan også være angivet som 2,83v/1m. Hvilket oversættes til en amplitude på 2,83vrms. Og målemikrofonen 1m. væk.
    (2,83vrms svare til 1w. i en impedans på 8ohm.)

    I praksis kan du derfor sige at en højtaler med en følsomhed på 90dB. vil spille med et lydtryk på 90dB. i en afstand på 1m., hvis der afsættes en effekt i den på 1w. (ved eks. 1khz.)
    Derfor kan du også sige at en højtaler med en følsomhed på 93dB. vil spille ca. dobbelt så højt ved samme effekt. (ca.)


    Ohms lov gælder altid! Man skal bare have de rigtige forudsætninger...

    F.eks. vil en DIN måling altid måles ved en frekvens på 1khz. Og med forudsætning af at impedansen ved 1khz. eks. er 8ohm.
    RMS er mere sigende for, hvor meget effekt er afsættes i hele frekvens spektret, da der teoretisk medtages alle spejlfrekvenser og produkter af disse. RMS er ikke en måling man foretager, men en teoretisk beregning, man eks. foretager på baggrund af DIN målingen.

    RMS watt angivelsen kan være baseret på enhver form for måling, så den er lige så ofte, lige til at stikke op hvor solen ikke skinner, som at bruge Sony watt angivelser til noget brugbart...


    En god og mere sigende angivelse du kan bruge er faktisk effektangivelsen bag på forstærkeren (Alt CE mærket udstyr skal have angivet en maks. strømforbrug på det)
    På en normal klasse AB forstærker (~95% af alle) der kan du ca. regne med en effektivitetsgrad på 0,3.
    Så hvis din forstærker eks. er mærket med 200w bag på, så kan du gange det med 0,3 og trække lidt fra, og fordele det ud på forstærkerens antal kanaler.
    2kanaler / ((200w * 0,3) * 0,9kontrol kredsløb osv.) = 27w.


    Eller du kan være fræk og så åbne låget på forstærkeren, og se hvor stor spænding der står på trafoen smiley
    eks. +/-30v. vil i en 8ohms. impedans maksimalt kunne nå op på en effekt på 112,5w. Og dertil skal self. lægges at den rent faktisk er istand til at levere denne effekt, ellers falder spændingen jo inden den når op på 112,5w.


  • #14   3. aug 2009 Uanset hvordan man vender og drejer det med formler og alt jeres snak, så er watt IKKE afgørende for hvor højt en højttaler kan spille med en angivet forstærker. Det kommer an på hvor meget strøm forstærkeren kan levere ud til dine enheder.

    Jeg hars agt det før, men siger det gerne igen. En forstærker kan ALDRIG blive for kraftig til en højttaler, hvis det er en kvalitetshøjttaler.

    Med hensyn til H/K og ampere, så står der faktisk højt og larmene i manualen til min forstærker at den afgiver 75 ampere +/- vedvarene gennem lytteoplevelsen. Om det er sandfærdigt vides ikke da jeg aldrig har målt det. Og det er i teorien osse ligegyldigt så længe lyden er god o´g man er tilfreds med sit grej. Dog skal det siges, at min tidligere forstærker som var en Yamaha med større udgangseffekt (2x 120 watt) ikke kan hamle op med min H/K 970 fra harman/kardon. Så der må jo være noget om snakken med deres ampere og store strømforsyninger.

    Mvh.
    Allan. A


  • #15   3. aug 2009 >> Allan
    Det hænger sammen det hele! Amperre, eller strømmen om man vil, det kan jo omregnes lige så tosset man vil vha, ohms lov. smiley


  • #16   3. aug 2009 Skal måske også siges at de fleste nok har en forskruet forskruet fornemmelse af hvor meget eks. 1watt er.
    Og jeg siger bestemt ikke at Sonys 120watt forstærkere, som reelt kun måler 6watt, ikke kan spille højt. Men det vil også sige at en seriøs forstærker angivet til 6watt ville spille lige så højt smiley


  • #17   3. aug 2009 Nu skal i også lige huske forskellen på kina watt og ægte watt smiley

Kommentér på:
er watt afgørende ?

Annonce